top of page

Tipuri de
Inteligență Artificială

​În funcÈ›ie de modul în care acÈ›ionează sau reacÈ›ionează la factori externi, InteligenÈ›a Artificială se împarte în două tipuri principale. Primul este deja implementat în tehnologia care ne înconjoară, în timp ce al doilea tip de AI este structurat doar teoretic.

1. Inteligență Artificială îngustă (narrow) sau slabă (weak)

Este acea AI care există deja în viaÈ›a noastră: computere inteligente care au fost învățate sau au învățat cum să ducă la îndeplinire anumite sarcini fără să fie programate în mod specific.

​

AsistenÈ›ii virtuali cum ar fi Siri de la Apple sau Alexa de la Amazon intră în această categorie, la fel È™i sistemele automate de È™ofat sau programele care fac recomandări de produse în funcÈ›ie de căutările tale online sau de ultimele achiziÈ›ii pe care le-ai făcut. Toate aceste sisteme pot să înveÈ›e cum să ducă la îndeplinire doar anumite sarcini – este motivul pentru care tipul de AI este „îngust”.

​

Lista este mult mai lungă, însă un lucru este comun în toate cazurile: taskurile pe care trebuie să le îndeplinească acest sistem de AI au o rază restrânsă de acÈ›iune.

alexa-knowledge.png

2. Inteligență Artificială generală sau puternică (strong)

Este un tip de AI mult mai flexibil decât cel „îngust”, caracterizat prin adaptabilitate È™i abilitatea de a învăța din experiență cum să ducă la îndeplinire o paletă mult mai vastă de sarcini, unele fără nicio legătură între ele. Pe scurt, este vorba despre un intelect flexibil care este caracteristic oamenilor, iar un exemplu concret este computerul Skynet din seria The Terminator.

​

Tehnologia care poate crea InteligenÈ›a Artificială generală nu există în acest moment, iar părerea generală a experÈ›ilor din acest domeniu este că vor mai trece câteva zeci de ani până la apariÈ›ia acestui tip de AI.

deep-learning.jpg
bottom of page