top of page

Avantaje

Avantaje InteligenÈ›a artificială este capabilă să automatizeze È™i să preia multe dintre slujbele deÈ›inute de oameni în prezent. Contrar opiniilor generale, inteligenÈ›a artificială nu doar distruge locuri de muncă. Dat fiind limitările actuale ale tehnologiei, ce permit doar o specializare singulară pe o sarcină repetitivă per program de inteligenţă artificială, inteligenÈ›a artificială preia joburile lipsite de creativitate È™i crează joburi noi în domeniul IT. Această schimbare este similară cu introducerea electricității : nu a mai fost nevoie de industria lămpilor cu petrol, însă au aparut noi joburi ca È™i electrician.

InteligenÈ›a artificială ne permite să manipulăm mai rapid È™i eficient datele È™i să folosim perechi de date de intrare È™i de ieÅŸire pentru a obÈ›ine un rezultat cu acuratete mare. Aceste calități sunt foarte folositoare în medicină, de exemplu pentru clasificarea unei tumori drept benignă sau malignă. Un alt exemplu din zona medicinii este algoritmul dezvoltat de domnul Little. Acesta are menirea de a identifica Parkinson înainte să se manifeste simptomatic puternic, când avem de-a face doar cu o predispoziÈ›ie către Parkinson. În acest sens algoritmul urmăreÅŸte mersul persoanei în discuÈ›ie È™i stabileÅŸte pe baza informaÈ›iilor oferite de senzorii telefonului dacă persoana în discuÈ›ie va fi afectată de Parkinson sau nu.

​

Acest exemplu subliniază È™i importanÈ›a conectării la senzori. InteligenÈ›a artificială poate accesa date în timp real de la senzori, de pe internet sau oferite de utilizator. Această aptitudine sporeÅŸte acurateÅ£ea rezultatului. Fiecare miÈ™care a noastră poate fi utilizată pentru a spori, de exemplu, selecÅ£ia de produse din magazine. Magazinul Amazon colectează din magazinele fizice proprii date precum cât timp È™i la ce produs stă să se uite cumpărătorul pentru a-È™i îmbunătății selecÈ›ia de produse oferite în magazin.

dd.png
dc.jpg

​

O aplicaÈ›ie surprinzătoare a inteligenÈ›ei artificiale este oferită de câÈ›iva cercetători din Italia. AceÈ™tia au construit mici roboÈ›i cu membre È™i au lăsat inteligenÈ›a artificială din „creierul acestora" să înveÈ›e să se deplaseze. După ce doi astfel de roboÈ›i au devenit capabili să se deplaseze, cercetătorii le-au adăugat un „simÈ› al reproducerii", ce le impunea să se apropie unul de altul È™i să îÈ™i contopească codul sursă È™i reprezentarea hardware. Cercetătorii apoi luau noua reprezentare hardware, construiau noul roboÈ›el, îi adăugau software-ul nou format È™i îl lăsau să înveÈ›e să se deplaseze. Prin acest experiment s-au putut observa metode ingenioase de deplasare È™i s-a putut studia îndeaproape procesul de evoluÈ›ie.

​

Domeniul protezelor beneficiază de asemenea considerabil de pe urma acestei tehnologii. Actualmente protezele pot folosi inteligenÈ›a artificială pentru a interpreta semnalele nervoase de la capătul membrului lipsă. Astfel de proteze le permit utilizatorilor mobilitate totală, aceÈ™tia putând, de exemplu, urca pe munÈ›i fără probleme. Protezele inteligente au evoluat aÈ™a de mult încât persoanele ce le folosesc sunt mai rapide în medie decât persoanele perfect normale. Recordul actual de la Paraolimpiada în cursa de 100m este de 10,5 la doar 0.9 secunde diferenţă faţă de Usain Bolt. Dezvoltări în domeniu vor permite cel mai probabil o îmbunătățire a acestui timp. Persoanele cu proteze vor deveni cea mai apropiată realitate de un cyborg.

​

​

​

bottom of page